Bewegingswetenschappen Nijmegen

Bewegingswetenschappen Nijmegen

Aan de Radboud Universiteit Nijmegen kun je tijdens het derde jaar van de bacheloropleiding Biomedische Wetenschappen (BMW) minoren, cursussen en stages volgen gericht op de bewegingswetenschappen. In de master Biomedical Sciences (BMS) kun je kiezen voor een specialisatie in de richting van klinische bewegingswetenschappen (Clinical Human Movement Sciences). Bewegingswetenschappen in Nijmegen heeft een sterke relatie met de kliniek wat betekent dat het veelal wordt gekoppeld aan patiëntgebonden onderzoek.

Vragen als deze komen aan bod in het onderwijs: hoeveel fysieke activiteit is nodig om gezond te blijven? Wat gebeurt er in het menselijk lichaam tijdens inspanning? Hoe kan menselijke beweging gekwantificeerd worden? Welke technieken zijn er beschikbaar om beweging te meten? Hoe bewegen mensen met een neurologische aandoening? Wat zijn de verschillen met gezonde mensen? Hoe kunnen we de klinische prestaties van een orthopedisch implantaat voorspellen? Hoe kunnen we pathologische looppatronen analyseren?

Ben je gefascineerd door het menselijk bewegen en wil je bijdragen aan hoe krijgen en houden we patiënten in beweging? Dan is de specialisatie klinische bewegingswetenschappen in Nijmegen iets voor jou. Tijdens de master kies je ook voor een carrièreprofiel: research, consultancy of communicatie. Naast 6 cursussen binnen de specialisatie en de twee verplichte stages is er veel ruimte om je studieplan in te richten naar je eigen interesse, bijvoorbeeld richting revalidatie, sport, fysiologie, neurologie, etc.

 

FAQ

Welke stagemogelijkheden zijn er?

In de bachelor doe je één afsluitende onderzoeksstage van 20 weken. Tijdens de master doet iedere student twee stages van tenminste 20 weken: een onderzoeksstage en een profielstage (consultancy stage, communicatiestage of een tweede onderzoeksstage). Je kunt stage lopen op de verschillende afdelingen binnen het Radboudumc, maar er zijn ook veel studenten die een stage buiten het Radboudumc doen. In onderstaande figuur zie je waar studenten onder andere stages hebben gedaan.

Kan ik ook vakken aan andere universiteiten volgen?

Dat kan zeker! Er zijn veel studenten die ervoor kiezen om binnen hun master BMS vakken bij andere universiteiten te volgen. Je kunt hierbij denken aan vakken bij de andere opleidingen bewegingswetenschappen in Amsterdam, Groningen of Maastricht, technische opleidingen, opleidingen gerelateerd aan voeding (Universiteit Wageningen), maar ook allerlei andere opleidingen. Er zijn ook studenten die ervoor kiezen om in het buitenland vakken te volgen. Ook dat is mogelijk.

 

Wat kan ik later worden als ik bewegingswetenschappen heb gestudeerd in Nijmegen?

Alumni en studenten bewegingswetenschappen zijn lid van onze Linkedin-groep Clinical Human Movement Sciences. Door de leden van deze groep te bekijken, krijg je een goed beeld van waar de alumni werken. Je kunt natuurlijk aan de slag als onderzoeker of PhD-student bij een ziekenhuis of UMC. Er werken ook bewegingswetenschappers bij bijvoorbeeld revalidatiecentra, sportbonden, patiëntverenigingen, zorgverzekeraars, sportclubs, defensie, politie, het NOC*NSF, de InnoSportLabs, Kenniscentrum Sport en Bewegen, Zorginstituut, TNO en nog veel meer andere plekken.

 

Contact

Wil je meer weten? Neem contact op met Esther.Tanck@radboudumc.nl of Florieke.Eggermont@radboudumc.nl

 

#Radboud #Universiteit #Nijmegen #Bewegingswetenschappen