Bewegingswetenschappen Nijmegen

Bewegingswetenschappen Nijmegen

Aan de Radboud Universiteit Nijmegen kun je tijdens het derde jaar van de bacheloropleiding Biomedische Wetenschappen (BMW) minoren, cursussen en stages volgen gericht op de bewegingswetenschappen. In de master Biomedical Sciences (BMS) kun je kiezen voor een specialisatie in de richting van klinische bewegingswetenschappen (Clinical Human Movement Sciences (CHMS)). Bewegingswetenschappen in Nijmegen heeft een sterke relatie met de kliniek wat betekent dat het veelal wordt gekoppeld aan patiëntgebonden onderzoek.

Vragen als deze komen aan bod in het onderwijs: hoeveel fysieke activiteit is nodig om gezond te blijven? Wat gebeurt er in het menselijk lichaam tijdens inspanning? Hoe kan menselijke beweging gekwantificeerd worden? Welke technieken zijn er beschikbaar om beweging te meten? Hoe bewegen mensen met een neurologische aandoening? Wat zijn de verschillen met gezonde mensen? Hoe kunnen we de klinische prestaties van een orthopedisch implantaat voorspellen? Hoe kunnen we pathologische looppatronen analyseren?

Ben je gefascineerd door het menselijk bewegen en wil je bijdragen aan hoe krijgen en houden we patiënten in beweging? Dan is de specialisatie klinische bewegingswetenschappen in Nijmegen iets voor jou. Tijdens de master kies je ook voor een carrièreprofiel: research, consultancy of communicatie. Naast 6 cursussen binnen de specialisatie en de twee verplichte stages is er veel ruimte om je studieplan in te richten naar je eigen interesse, bijvoorbeeld richting revalidatie, sport, fysiologie, neurologie, etc.

 

FAQ

Welke stagemogelijkheden zijn er?

In de bachelor doe je één afsluitende onderzoeksstage van 20 weken. Tijdens de master doet iedere student twee stages van tenminste 20 weken: een onderzoeksstage en een profielstage (consultancy stage, communicatiestage of een tweede onderzoeksstage). Je kunt stage lopen op de verschillende afdelingen binnen het Radboudumc, maar er zijn ook veel studenten die een stage buiten het Radboudumc doen. In onderstaande figuur zie je waar studenten onder andere stages hebben gedaan.

Kan ik ook vakken aan andere universiteiten volgen?

Dat kan zeker! Er zijn veel studenten die ervoor kiezen om binnen hun master BMS vakken bij andere universiteiten te volgen. Je kunt hierbij denken aan vakken bij de andere opleidingen bewegingswetenschappen in Amsterdam, Groningen of Maastricht, technische opleidingen, opleidingen gerelateerd aan voeding (Universiteit Wageningen), maar ook allerlei andere opleidingen. Er zijn ook studenten die ervoor kiezen om in het buitenland vakken te volgen. Ook dat is mogelijk.

 

Wat kan ik later worden als ik bewegingswetenschappen heb gestudeerd in Nijmegen?

Alumni en studenten bewegingswetenschappen zijn lid van onze Linkedin-groep Clinical Human Movement Sciences. Door de leden van deze groep te bekijken, krijg je een goed beeld van waar de alumni werken. Je kunt natuurlijk aan de slag als onderzoeker of PhD-student bij een ziekenhuis of UMC. Er werken ook bewegingswetenschappers bij bijvoorbeeld revalidatiecentra, sportbonden, patiëntverenigingen, zorgverzekeraars, sportclubs, defensie, politie, het NOC*NSF, de InnoSportLabs, Kenniscentrum Sport en Bewegen, Zorginstituut, TNO en nog veel meer andere plekken.

 

Stage Testimonials

Eerstejaars CHMS-student:

Ik heb mijn research stage gedaan bij de afdeling fysiologie aan het Radboudumc. In deze stage heb gekeken naar de validiteit en betrouwbaarheid van een nieuwe draagbare metabolisch analysator. Om dit te doen heb ik 36 VO2 – max testen bij jongvolwassenen uitgevoerd. Deze testen zijn gedaan met zowel de nieuwe draagbare metabolisch analysator als de oude stationaire gouden standaard. Ik heb de resultaten vergeleken om te kijken of the nieuwe analysator een goed alternatief is. Ik heb me erg vermaakt tijdens mijn stage omdat de afdeling erg leuk was. Daarnaast was het erg leerzaam doordat ik betrokken was bij elke stap van dit onderzoek.

 

Tweedejaars CHMS-student:

Ik voor mijn research stage, vijf maanden meegelopen of de afdeling fysiologie aan het Radboudumc. Hier heb ik onderzoek gedaan naar inspanning geïnduceerd hart troponine als een voorspeller voor hart en vaatziekte en sterfte onder langeafstand wandelaars. Daarnaast heb ik geassisteerd bij het opzetten van nieuwe onderzoeken bij verschillende sportevenementen (fietsen, hardlopen, wandelen). Dit was een goede mogelijkheid om bekend te worden met de hele onderzoek cyclus. Ik heb ook veel geleerd over academisch schrijven, wat goed van toepassing komt in de toekomst. De afdeling fysiologie was een erg prettige plek om mijn stage te doen omdat er veel andere bewegingswetenschappen studenten hun stage op deze afdeling doen, waardoor het een fijne atmosfeer creëert.

 

Eerstejaars CHMS-student:

Ik heb mijn stage gedaan op onderzoek & innovatie afdeling van het Sint Maartenskliniek. Het onderwerp van mijn stage was loopanalyse bij patiënten die een enkel-voet orthese dragen. Tijdens mijn stage heb ik mijn wetenschappelijk schrijven verbeterd en heb ik geassisteerd bij patiëntmetingen. Er was veel ruimte voor mij om mijn eigen onderzoeksvraag en methode op te stellen. Er waren meerdere studenten met verschillende achtergronden die hun stage bij het Sint Maartenskliniek deden.

 

Tweedejaars CHMS-student:

Ik heb mijn onderzoeksstage gedaan bij de afdeling fysiologie aan het Radboudumc. Hier heb ik onderzoek gedaan naar de associatie tussen hardloopsnelheid en sterfte-door-alle-oorzaken bij amateur hardlopers. Het was een big data onderzoek met veel inclusies. Het was erg leuk om nieuwe onderzoek skills te leren zoals R, Pyhton en geavanceerd kritisch denken tijdens het werken in een erg enthousiast en professioneel team. Daarnaast, vond ik het erg interessant om met echte data te werken om een antwoord op mijn onderzoeksvraag te vinden.

 

Eerstejaars CHMS-student:

Ik heb mijn stage gedaan op de afdeling fysiologie aan het Radboudumc. Ik heb veel geleerd over hoe ik klinisch onderzoek moet uitvoeren. Daarnaast heb ik veel geleerd over wat je allemaal in gedachten moet houden tijdens het onderzoeksproces. Het was erg leuk om onderdeel te zijn van veldonderzoek en deelnemers te ontmoeten.

 

Eerstejaars CHMS-student:

Ik heb mijn stage gedaan op de afdeling fysiologie aan het Radboudumc. Mijn onderzoeksvraag was gefocust op hart troponine verhoging na inspanning bij amateur lange duur atleten. We hebben deelnemers gemeten bij evenementen zoals de Stevensloop en de Vierdaagse. Naast het wetenschappelijk schrijven en data analyse, heb ik veel geleerd over het organisatorische aspect van onderzoek.

 

Tweedejaars CHMS-student:

Mijn stage vond plaats op de faculteit van “Medicine and Health” aan de universiteit van Sydney. Het doel van het onderzoek was om te onderzoeken welke fysieke, fysiologische en vaardigheids- karakteristieken, volgens elite coaches, belangrijk zijn bij het identificeren van getalenteerde volleybal spelers. Ik heb twee online groep sessies gehouden waarin coaches hun ideeën verzamelden, bediscussieerden en rankten. Na deze sessie hebben de coaches hun ranking doorgegeven. Ik heb me erg vermaakt tijdens de stage omdat het erg interessant was om met experts in het veld te praten. Daarnaast resulteerde het semi-kwantitatieve en -kwalitatieve onderzoeksdesign in veel verschillende taken.

 

Contact

Wil je meer weten? Neem contact op met Esther.Tanck@radboudumc.nl of Florieke.Eggermont@radboudumc.nl

 

#Radboud #Universiteit #Nijmegen #Bewegingswetenschappen